Mobilkapring går ut på at svindlerne kamuflerer seg bak et falskt telefonnummer. Dette gjør at du ikke får se svindlerens nummer, men nummeret til f.eks. banken, Skatteetaten, politiet eller Vegvesenet. Som regel er det kaprede telefonnummeret norsk, selv om svindleren ringer fra utlandet.
Dobbeltsjekk og ring tilbake
Selv om du får melding fra en avsender du kjenner godt, er det viktig at du er kritisk og spør deg selv om selskapet pleier å kommunisere på denne måten. Hvis du blir mistenksom, er det godt selvforsvar å undersøke litt selv. Du kan for eksempel ringe til avsenderen med et nummer du finner på deres offisielle nettside. Hvis du blir oppringt, si at du vil ringe opp igjen og sjekke om samtalen er ekte. Hvis noen ringer deg og ber om BankID, koder eller passord – legg på. Husk at det ikke er uhøflig å avbryte en samtale der noen forsøker å svindle deg.
Selvforsvar mot spoofing
Stopp - Det haster ikke.
Tenk - Det kan være svindel.
Sjekk - Avsender på annen måte.
- Å sjekke en gang for mye er bedre enn å la seg lure av utspekulerte svindlere.
- Ta godt vare på BankID-koder, kortinformasjon og passord. Disse er personlige opplysninger som ikke skal deles med noen, uansett hvem som spør.
- Husk å aldri la deg presse til å overføre penger eller oppgi sensitiv informasjon over telefon.
- Ikke klikk på lenker i mistenkelige SMS.
- Still deg selv spørsmålet: Forventet jeg denne henvendelsen, og hva ber de meg om å gjøre?
- Ikke last ned et program eller en app dersom noen ber deg om å gjøre det. Det kan høres ut som personen prøver å hjelpe deg, men det du laster ned kan gi andre tilgang til PC-en eller telefonen din.
- Ikke anta at den som ringer er ekte bare fordi vedkommende har denne informasjonen. Svindlere kan finne informasjon om deg på nettet, for eksempel på sosiale medier.
- Avslutt samtalen hvis du er usikker og ta eventuelt kontakt med banken eller institusjonen personen sa de representerte.