Mann i stillestående bil med telefon i hånden

Hjelp andre

Ved å dele egen kunnskap om selvforsvar mot svindel, kan du være med på å bygge selvtillit hos andre og gjøre dem forberedt hvis svindlere tar kontakt. På denne måten tar vi vare på våre medmennesker, og styrker den totale beredskapen mot svindel.

Hjelp andre med å lære selvforsvar

Snakk med dine nærmeste om risikoen for å bli lurt av en svindler, og hvordan de kan unngå det ved å lære seg selvforsvar mot svindel. Forklar hvordan et svindelforsøk kan skje, og hvordan de kan beskytte seg selv. Vis at du er en støtte for dem om en svindelsituasjon skulle oppstå, og at de alltid kan ta kontakt med deg om de skulle være usikker på hva de skal gjøre.

Selvforsvar for dine nære og kjære

Kunnskap er nøkkelen til å beskytte deg selv og dine nærmeste mot svindlere. Du spiller en viktig rolle i å spre informasjon, og dele kunnskapen din med videre med andre. Snakk med foreldre, besteforeldre og øvrig familie og venner om svindel, og fremfor alt: hjelp de som ikke har fått med seg den samme informasjonen som deg ved å lære dem selvforsvar.

Kjenner du noen som trenger hjelp?

  • Forebygg svindel ved å snakke om det
  • Del din kunnskap og erfaring, og gi gode råd om selvforsvar
  • Vis dem som trenger det hvordan de bruker apper og digitale banktjenester på en trygg og sikker måte
  • Hold deg informert og vær oppmerksom på nye metoder som kan påvirke deg og de rundt deg
  • Hjelp til med å anmelde hvis du kjenner noen som har blitt utsatt for det

Kjenner du noen som trenger informasjon om svindel? Informer dem om vår nettside – det er aldri for sent å lære seg selvforsvar.

Har du blitt utsatt for svindel?

Det er viktig å komme i kontakt med banken din så raskt som mulig, for å få sperret kort og konti som kan være utsatt eller allerede er blitt misbrukt eller tappet for midler. Det er viktig at saken blir registrert så fort som mulig for at banken kan forsøke å spore pengene og få dem tilbake før de forsvinner. 

Politianmeld alltid svindelforsøk

All svindel eller forsøk på svindel bør politianmeldes. Anmeld forholdet på din lokale politistasjon, og ta gjerne med deg enheten du er blitt svindlet på eller ta skjermbilder av kommunikasjon som har foregått mellom deg og bedragerne. Da sørger du også for at politiet kan sikre at digitale spor og bevis etter svindelen ikke går tapt.

Anmeld svindel