QR-kode-svindel

Publisert

En hånd som ser på en QR-kode på mobilen.

Får du beskjed om å skanne en QR-kode? Er det for å gjennomføre betaling eller besøke en side som krever innlogging? Da bør du tenke deg om.

Bruken av QR-kode i svindel øker betraktelig. QR-kodene tar deg inn til en nettside som er laget for å lure til seg personlig informasjon, som brukernavn, passord, kredittkortnummer, BankID og andre sensitive opplysninger.  

Quishing, eller svindel via QR-kode, fungerer på samme måte som svindel via lenker i på SMS eller e-post, ved at svindlere fisker etter personlig informasjon. QR koden kamuflerer lenken, og gjør det vanskelig å vurdere om nettsiden man sendes til er falsk eller ikke.  

Det finnes mange tilfeller på bruktmarkedsplasser der svindlere sender QR-koder som fører mottaker til falske nettsider for å oppgi betalingsinformasjon. De kan blant annet kopiere identiteten til «Klarna» eller «BankID».

En jente som sitter ute i solen og erger seg over det hun ser på mobilen.

Illustrasjonsfoto.

Bruker du QR-kode til betaling, bruk QR-kodescanneren til Vipps – den vil varsle deg hvis det er noe mistenkelig med QR-koden. Sjekk også at ingen har tuklet med QR-koden på for eksempel et utested. Det har vært eksempler på at noen har klistret en falsk kode over den originale.

Selvforsvar mot QR-kode-svindel

  • Vær skeptisk og tenk deg nøye om før du gir fra deg personlig informasjon etter å ha skannet en QR-kode
  • Bruk helst innloggingen som du vanligvis bruker for å logge deg inn på det aktuelle nettstedet 
  • Ingenting haster så mye slik det fremstår! Stopp, tenk, sjekk! 

Lær deg mer selvforsvar

Her kan du lese om flere metoder svindlerne bruker for å lure oss nordmenn, og få gode tips til selvforsvar så du ikke blir deres neste offer: